Service Daune Auto Decontam direct cu societatile de asigurari

Contact rapid: 021.9696

Angajari

La noi reparati fara sa platiti factura!

Ce trebuie sa stiti despre R.C.A.? Drepturi si obligatii.

AUTOPORAND va consiliaza in caz de dauna auto. Colaboram cu toate societatile de asigurare! Alegeti sa reparati masina pe RCA-ul vinovatului!

1. Ce este asigurarea RCA?

Asigurarea RCA este o asigurare prin care tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale suferite in acel accident.

2. De ce este asigurarea RCA obligatorie?

Toate persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii/inregistrarii in Romania au obligatia de a incheia asigurarea RCA si de a aplica pe parbrizul vehiculului intr-un loc vizibil din exterior vigneta primita odata cu polita de asigurare. Scopul acestei asigurari este ca cel pagubit sa primeasca despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de situatia materiala a celui care a produs paguba. in acest fel, asigurarea RCA este atat in interesul tertului pagubit, cat si in interesul celui care a produs paguba.Trebuie remarcat faptul ca s-ar putea intampla ca, doar dintr-o mica neatentie, un conducator auto sa produca celui pe care l-a accidentat pagube evaluate la o suma considerabila, suma care i-ar afecta resursele financiare de care dispune sau chiar le-ar depasi. Avand in vedere acest aspect, cel care circula fara a avea o asigurare de raspundere civila auto valabila isi asuma un risc enorm.

Incheierea asigurarii:

Puteti incheia contractul de asigurare RCA cu oricare din societatile de asigurare autorizate in acest sens. La incheierea contractului – pe o perioada de 6 sau 12 luni in functie de optiunea dvs. – vi se elibereaza polita de asigurare obligatorie de raspundere civila a vehiculelor, impreuna cu vigneta şi documentul international de asigurare. incepand cu 1 ianuarie 2010, politele de asigurare RCA sunt emise in sistem electronic.

Vigneta RCA

Vignetele valabile incepand din 2011 sunt nu doar inseriate, ci si numerotate pentru a se asigura un plus de siguranta in ceea ce priveste veridicitatea politei de asigurare RCA cumparate.

Asigurati-va ca, odata cu polita, v-a fost inmanata si vigneta RCA. Verificati ca vigneta sa fie inseriata si numerotata, iar numarul de pe aceasta sa fie mentionat si pe polita de asigurare (polita care este inseriata şi are, de asemenea, un numar).

De subliniat este faptul ca asiguratorii care au fost autorizati sa practice asigurarea obligatorie RCA işi asuma raspunderea pentru toate politele RCA, cat şi pentru toate vignetele eliberate, şi pentru toate erorile sau omisiunile aparute la emiterea politelor de asigurare RCA fie direct, fie prin intermediarii in asigurari.

3. Unde este valabila asigurarea RCA?

Asigurarea obligatorie RCA este valabila cel putin pe:

  • teritoriul Romaniei;
  • teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi cele apartinand Spatiului Economic European;
  • teritoriul statelor care leaga direct doua tari membre ale Uniunii Europene in care nu exista birou national.

Asiguratorii pot extinde valabilitatea teritoriala a politei. tarile in care asigurarea este valabila sunt precizate in polita.

4. Care sunt despagubirile acordate in temeiul asigurarii RCA?

In conformitate cu legislatia in viigoare, asiguratorul RCA are obligatia de a despagubi partea prejudiciata pentru prejudiciile suferite in urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretentiilor formulate in cererea de despagubire, dovedite prin orice mijloc de proba.

Fara a se depaşi limitele de despagubire prevazute in contractul de asigurare RCA, in conditiile in care evenimentul asigurat s-a produs in perioada de valabilitate a politei de asigurare RCA, se acorda despagubiri, in forma baneasca, pentru:

  • vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial;
  • pagube materiale;
  • pagube consecinta a lipsei de folosinta a vehiculului avariat;
  • cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata.

Riscurile acoperite prin asigurarea obligatorie RCA, dar si excluderile sunt descrise in normele in vigoare privind aceasta asigurare.

Limite de despagubire

Despagubirile platite de o societate de asigurare, in baza asigurarii RCA incheiata pentru vehiculul care a produs accidentul, nu vor depasi valoarea prejudiciilor cauzate si nici limitele de raspundere la care s-a angajat asiguratorul.

Asiguratorii RCA au obligatia de a stabili limite de raspundere (de despagubire), care nu pot fi mai mici decat limitele de despagubire prevazute de normele in vigoare privind asigurarea RCA emise de catre ASF.

Plata primelor de asigurare:

Tarifele de prime aferente asigurarii obligatorii RCA difera de la societate la societate si, in mod obligatoriu, sunt publicate pe site-urile proprii ale acestora. Societatile de asigurare isi stabilesc propriile tarife de prima RCA si le notifica ASF-ului, fara ca acestea sa fie insa supuse aprobarii ASF.

La tarifele afisate, asiguratorii pot aplica diferiti coeficienti proprii de corectie (de reducere sau de majorare a primei), in functie de diverse criterii pe care asiguratul le-ar putea indeplini. Dupa aplicarea acestor corectii proprii, daca este cazul, asiguratorii au obligatia sa aplice sistemul bonus-malus pentru a determina prima de asigurare pe care asiguratul trebuie sa o plateasca. Sistemul bonus-malus este reglementat prin normele emise de catre ASF si inseamna ca prima de asigurare pe care asiguratul/utilizatorul persoana fizica o va plati depinde de istoricul sau de daunalitate realizat intr-o perioada de referinta. Astfel, daca asiguratul se incadreaza in una dintre clasele de bonus, prima de asigurare va fi redusa, iar daca se incadreaza in una dintre clasele de malus, prima de asigurare va fi majorata.

5. Ce trebuie facut dupa producerea daunei?

Daca ati fost pagubit in urma unui accident produs de un vehicul, trebuie sa va adresati asiguratorului celui care este vinovat de producerea daunei, cu procesul-verbal de constatare de la politie sau, dupa caz, cu exemplarul formularului ”Constatare amiabila”. Pentru deschiderea dosarului de dauna va puteti adresa oricarei unitati teritoriale a asiguratorului respectiv, indiferent de unitatea care a emis polita.